Ariadne project
De Veluwe telt zo’n 500 vakantieparken. Het grootste deel hiervan is vitaal. Dit zijn parken waar mensen uit binnen- en buitenland graag hun vakantie doorbrengen. Een klein deel van de parken is niet vitaal. Deze parken zijn kwetsbaar voor criminaliteit en ondermijning. Sommige parken kennen hardnekkige problemen op het gebied van veiligheid en leefbaarheid. Deze problemen kunnen erg uiteenlopen. Het kan gaan om overlast door dronkenschap of lawaai, maar ook om de verloedering van huisjes en parkgebied. Soms is er zelfs sprake van prostitutie, hennepteelt of de opslag van gestolen goederen. Bij onvoldoende toezicht en handhaving kan de veiligheid verslechteren en verliezen parken de recreatieve aantrekkingskracht. Dat heeft gevolgen voor de recreanten, de recreatieondernemers en de omgeving van de parken.
Gezamenlijke aanpak
De Veluwse gemeenten willen criminaliteit en ondermijning op de vakantieparken voorkomen en bestrijden. Daarom werken zij met een gezamenlijke aanpak samen met politie, het Openbaar Ministerie en de provincie Gelderland.
Sinds begin 2019 kunnen de gemeenten voor de toezicht en handhaving het Ariadne project van provincie Gelderland inzetten. Het Ariadne project adviseert en ondersteunt gemeenten met betrekking tot toezicht en handhaving op en rondom vakantieparken.
Meer informatie > www.ariadneproject.nl
Samen Veilig Ondernemen in de Recreatiesector
Het programma Vitale Vakantieparken heeft samen met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en het ministerie van Veiligheid en Justitie de methode 'Samen Veilig Ondernemen in de Recreatiesector' (SVO-R) ontwikkeld. Met dit instrument kunnen ernstige veiligheidsproblemen op vakantieparken worden aangepakt of voorkomen. Gezamenlijk tijdige maatregelen nemen, is in dit instrument de sleutel tot succes.
Succesvolle pilot
Deze integrale benadering kende in 2015 een succesvolle piot in de gemeente Epe, waaraan naast de gemeente ook drie ondernemers en alle lokale veiligheidspartners deelnamen.
De methode
De methode SVO-R bestaat uit vijf opeenvolgende stappen, bestaande uit diverse activiteiten. Na het opzetten van de samenwerking en de organisatie volgt het in beeld brengen van de problematiek. Vervolgens worden er acties en maatregelen ontwikkeld, geprioriteerd en uitgevoerd. Alle betrokken hebben daarbij een rol. Aan het eind van het proces worden de acties en maatregelen doorontwikkeld en naar regulier beleid omgezet. SVO-R:
- bevordert de ontwikkeling van schone, ongeschonden en veilige vakantiepark(en);
- zorgt voor een sterker toeristisch recreatief product;
- geeft een ondernemer concrete handvatten om problemen te voorkomen of aan te pakken;
- geeft een beter zicht op bestaande problematiek en risico’s in vakantiepark(en);
- borgt een (vruchtbare) samenwerking tussen gemeente, ondernemers en andere (veiligheids)partners;
- bevat concrete aanwijzingen voor gemeenten over hoe zij beleid en uitvoering rondom vakantieparken kunnen vormgeven;
- versterkt de samenwerking tussen ondernemers.
Zelf toepassen?
Wilt u de methode SVO-R gaan toepassen? Vitale Vakantieparken kan u hierbij begeleiden. Neem voor meer informatie contact op met Rob van den Hazel, programmamanager Vitale Vakantieparken, telefoon: 06 - 45 62 81 08.
Handreiking aanvragen
De handreiking voor veilige vakantieparken beschrijft de methode SVO-R. Hierbij is aandacht voor de rollen van de verschillende partijen, in het bijzonder die van de gemeente en krijgen alle afzonderlijke stappen volop aandacht. De handreiking kunt u kosteloos aanvragen bij Joeri Vig: joeri.vig(at)hetccv.nl.
Download inkijkexemplaar