De Veluwe is een van de mooiste plekken voor toerisme en recreatie in Nederland. Gezinnen met jonge kinderen, sportieve avonturiers, en actieve of juist rustzoekende ouderen brengen er sinds jaar en dag hun vakantie door. Ze kamperen en verblijven er in tenten, huisjes, bungalows of boomhutten. Omringd door de mooiste natuur vinden ze er de ontspanning die ze zoeken. Of ze nu wandelen, mountainbiken of wild zoeken in de Veluwse bossen, kitesurfen, zeilen of zwemmen in het Veluwemeer, of een van de vele attracties, Hanzestadjes of evenementen bezoeken. Jaarlijks trekt de Veluwe honderdduizenden toeristen, en op een van de bijna vijfhonderd vakantieparken vinden ze een prachtige stek.
Grip op vakantieparken
Veel van die parken gaan met de tijd mee en weten hun aanbod steeds te vernieuwen. Maar niet elke ondernemer of parkeigenaar speelt goed in op de veranderende wensen, eisen en verlangens van de gasten. Het ontbreekt aan ideeën of aan middelen en mogelijkheden om ze te realiseren. Langzaam maar zeker verliezen ze de slag om de toerist, het park verliest zijn aantrekkelijkheid, de vitaliteit gaat eruit. Dan melden zich andere gasten, gasten met andere - soms dubieuze - bedoelingen. In de negatieve spiraal die dan is ingezet, verliest de ondernemer grip op zijn park, en wordt de omgeving geconfronteerd met problemen rond veiligheid en leefbaarheid. Voor de Veluwe zijn goed functionerende ‘vitale’ vakantieparken dan ook belangrijk. Parken die met elkaar een divers aanbod vormen: van low-budget tot luxe, maar altijd van goede kwaliteit.
Start van het programma
Eind 2013 is een aantal Noord-Veluwse gemeenten met steun van de provincie Gelderland begonnen met wat nu het programma Vitale Vakantieparken is. Elf gemeenten op de Veluwe, de provincie en vele andere partijen pakken gezamenlijk de vele vraagstukken aan die spelen op bijna 500 parken.
In de eerste jaren is veel in kaart gebracht en hebben we veel geleerd over wat werkt en wat niet. Het beleid ligt er, de uitvoering in de gemeenten is op stoom en we hebben de problematiek rond vakantieparken tot op landelijk niveau weten te agenderen.
Vanuit het programma zijn initiatieven gestart om nieuw beleid en instrumenten te ontwikkelen. De Ontwikkelingsmaatschappij Vitale Vakantieparken is van start gegaan en kan een rol spelen bij het aankopen en beheren van parken. Het Kwaliteitsteam Vitale vakantieparken is er voor ondernemers die de kwaliteit willen verbeteren. En met het Ariadne-project, dat begin 2019 is gestart, worden gemeenten ondersteund bij het voorkomen en bestrijden van ondermijnende criminaliteit op en rondom de vakantieparken.
Maar het belangrijkste dat we hebben geleerd is dat mensen het verschil maken. We zijn gestart met een kleine club bestuurlijke en ambtelijke enthousiastelingen. De kern van het programma bestaat nog steeds uit een beperkte groep, maar inmiddels werken honderden mensen direct of indirect aan onderwerpen die het programma raken. Door gezamenlijk én in samenhang aan oplossingen te werken, dragen we bij aan de ambitie om van de Veluwe de meest gastvrije vakantiebestemming van Nederland te maken.
Download: Programmaplan 2019-2022 [pdf]

Bekijken: De onderstaande film geeft het programma Vitale Vakantieparken in een notendop weer.